Digitalizáció kiteljesedése villamos gépeknél

Helyszín:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épület QBF13-as terem

Előadó:

Dr. Nádor Gábor, Tóth Elemér (Ganz)

Időpont:

2023. május 4. 18:15 -tól

2023. május 4. 20:00 -ig

Szervező

Credital Előadás

Digitalizáció kiteljesedése villamos gépeknél

Előadó: Dr. Nádor Gábor, Tóth Elemér (Ganz)

Időpont: 2023. május 4. 18:15

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épület QBF13-as terem

A nagytranszformátorok és az erőművi generátorok állapota alapvetően meghatározza a villamosenergia-ellátás biztonságát. Az átalakuló villamosenergia-rendszerben az időjárásfüggő erőművek terjedése, a termelő és fogyasztó szerep hektikus váltakozása, és az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények a hálózati elemeken, így a transzformátorokon is megjelenő igénybevételeket kevésbé tervezhetővé teszik. Ilyen körülmények között a nagyértékű transzformátorok és generátorok biztonságos üzemének fenntartása érdekében célszerű az előre tervezett felülvizsgálatokat és karbantartásokat folyamatos állapotfigyeléssel és állapotfüggő karbantartással felváltani.

A termeléskiesés gazdasági, társadalmi és technológiai káros következményeinek figyelembevételével, hasonlóan felértékelődik az állapotfüggő karbantartás szerepe a fokozott kihasználtságú, közvetlen emberi felügyelet nélküli, automatizált létesítmények és technológiák részét képező villamos motoroknál.

Az előadás a nagy villamos gépek üzemi viszonyait, illetve állapotát jellemző mennyiségeket, azok megfigyelésének eszközeit, és megfigyelt jellemzők alapján levonható következtetések módját tekinti át.