Belső programjaink

LEGO Nyíregyháza és Tiszlöki Vízerőmű [üzemlátogatás]

2014. október 10-én meglátogattuk a LEGO Manufacturing Kft. Nyíregyházi telephelyét és Tiszalöki Vízerőművet. A LEGO nemrégen átadott gyárában végigkísérhettük a népszerű játék gyártási folyamatait és bepillantást nyerhettünk a LEGO dolgozóbarát stratégiáiba. Ezután a Tiszalöki Erőműben vezettek minket körbe, ahol az éppen folyó munkálatok miatt leálllított 1-es turbinát is megtekinthettük közelebbről.

Nukleáris fegyverek [előadás]

2015. február 17-én került megrendezésre az Energetikai Szakkollégium Schenek István emlékfélév első belső előadás, melynek témája kitekintés a nukleáris ipar egy ritkábban érintett területére, a nukleáris fegyverekre. Az előadás keretében a Manhattan-projektről, és a későbbi fegyverfejlesztési irányokról hallhatott tagságunk. Az est előadója Csige András, a Nukleáris Technikai Intézet munkatársa volt.

 

Start-up kultúra [előadás]

2014. szeptember 30-án került megrendezésre az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének első belső előadása, melynek témáját az ún. start-up-ok kultúrája adta. Az előadás megszervezésének célja az volt, hogy a Szakkollégium tagjai betekintést nyerhessenek az ilyenfajta vállalkozások témakörébe. Három sikeres előadótól hallhattak kiváló prezentációkat az érdeklődő tagok.
Bogár Bence, a Kitchen Budapest képviselője, segített tisztázni a start-up fogalmát, az első vállalkozások létrejöttének történelmét, majd felvázolta, hogyan is indíthatjuk el a saját sikeres start-upunkat. Schmideg Ádám, aki a Prezi képviseletében érkezett, mint annak egyik programozója, jól építve az előző előadásra, elmesélte nekünk mi a kulcsa a sikeres és hosszútávon is igazi start-upos szellemben vezethető vállalkozások fenntartásának. Majd végül, de nem utolsó sorban Varga Balázs, a Mechatromotive egyik alapítója, bemutatta saját történetét, miként is jutott el fiatalkori önmaga egy biciklire való teleszkóp tervezésétől egy saját start-up vezetéséig.

 

Tanszéki kutatómunkák [előadás]

2014. november 10-én került megrendezésre az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének második belső előadása, amelynek témája a Szakkollégiumhoz szorosan kapcsolódó tanszékek kutatómunkái voltak. Az előadás céljai között szerepelt, hogy tagságunkhoz közelebb hozzuk a hozzánk szorosan kapcsolódó tanszékeken folyó munkálatokat, kutatásokat, fejlesztéseket. A rendezvényre ennek megfelelően előzetesen négy tanszéket választottunk ki: 
- Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék: Józsa Viktor, Lipcsei Gábor, Lukács Kristóf
- Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék: dr. Poós Tibor, Horváth Miklós 
- Villamos Energetika Tanszék
: Cselkó Richárd, Göcsei Gábor, dr. Raisz Dávid, dr. Balázs Gergely György
- Nukleáris Technikai Intézet:
 dr. Czifrus Szabolcs

 

HR - hogyan veszünk fel mérnököket [előadás]

2015. március 18-án rendezte meg az Energetikai Szakkollégium a tavaszi félévének harmadik belső előadását. Amint azt a cím is mutatja, a Szakkollégium olyan programot szervezett a tagjainak, mely által bepillantást nyerhettek a Humán Erőforrás felvételiztetési rendszerébe. Meghívott előadóink dr. Bocsi Márta, a MOL Nyrt.-től, Fekete Eszter Nóra, a MAVIR Zrt.-től és Gázmár Domán, az MVM Zrt.-től voltak.