DIY

Do it yourself projektek

 

Bicikli

A 2016/2017-es őszi félévben a szakkollégium létrehozott egy projektcsapatot, hogy kifejlesszen egy energiatermelő demonstrációs eszközt. A projekt keretében cél volt egy LED panel létrehozása, amely megjeleníti a kerékpárból, generátorból és akkumulátorból álló energiatermelő egység teljesítményét, valamint a generátor kimenő teljesítményét. A LED panel vezérlése egy mikrokontroller segítségével történt. Emellett egy invertert is telepítettünk a rendszerbe, hogy elektromos fogyasztóeszközt lehessen csatlakoztatni a hálózathoz, ezzel többek között a generátor terheltségét is illusztrálva.

Az 2016/2017-es tavaszi félévben, miután az alapötletek kidolgozásra kerültek, ez a kezdeményezés a megvalósítás fázisába lépett. A projektcsapat együttműködött több egyetemi szervezettel, hogy előkészítse a biciklit. A támogatóink elismerésére és a fő fogyasztóeszközök teljesítményének jelzésére logókat helyeztünk el a LED panelen. Első alkalommal a 2017-ben felvett hallgatók gólyatáborában került bemutatásra a nagyközönség előtt. A félév során bemutató eszközünk pozitív fogadtatásra talált több helyen.

 

 

Napelem

Az előző projekt sikerének ösztönzésére a szakkollégium tagjai úgy döntöttek, hogy elindítanak egy újabb DIY projektet. 2017 őszén egy projektcsapatot alakítottak azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy eszközt a napenergia termelés bemutatására. A napelem modul most már elkészült és megfelelően működik. A projekt fő támogatói a Manitu Solar Kft. és a Hofeka Kft. voltak. A projekt eszközei alkalmasak mérések végrehajtására és hasonló ipari berendezések folyamatainak megfigyelésére.

 

 

 

Mobil Nagyfeszültségű Laboratórium

2018 tavaszán a szakkollégium létrehozott egy projektcsapatot, hogy megépítsenek egy Mobil Magasfeszültségű Laboratóriumot, amely bemutatja és népszerűsíti a magasfeszültségű technológiákat, ami a villamos-, energetikai mérnöki szakterület alapvető része. Ezzel az eszközzel érdekes, oktató célú kísérleteket szeretnénk bemutatni. Fő szándékunk az volt, hogy a középiskolás diákoknak népszerűsítsük a magasfeszültségű technológiát, és inspiráljuk az egyetemi hallgatókat az energetikai mérnöki pálya felé. A Mobil Laboratórium egy kis méretű fémkeretbe van elhelyezve, amelyet földeltek az áramütés elleni védelem érdekében. Először elkészült a Jacob-létra, ami egy kísérleti eszköz az elektromos ív viselkedésének bemutatására. A fémkeret modulárisan van kialakítva, így a jövőben további kísérletekkel, például Lichtenberg-figurákkal és olyan eszközökkel fejleszthető, amelyek képesek bemutatni az elektromos áram hőhatásait. A nagyközönség már lehetőséget kapott arra, hogy megcsodálja a Mobil Nagyfeszültségű  Laboratóriumot és a benne megvalósított kísérleteket a BME Nyílt Napján, az Educatio kiállításon és számos más, különböző karok által szervezett eseményen. 2020-ban rövid videót készítettek a projektről az online BME Nyílt Napra.