GólyaPaks 2014

Helyszín:

Paks

Időpont:

2014. október 29. 10:00 -tól

2014. október 29. 17:00 -ig

Szervező

  • Egri Tamás
    Egri Tamás

    Pártoló tag

  • Papp Máté Gábor

    Külső munkatárs

Előadás

GólyaPaks 2014

Időpont: 2014. október 29. 10:00

Helyszín: Paks

A szakkollégium 2014 őszi gólyaprogramja

paks_golya

Az Energetikai Szakkollégium a 2014-es őszi szemeszterben elsőként, hagyományteremtő célzattal szervezett az elsőéves hallgatókat megcélzó programot. A Gólyapaks elnevezésű rendezvény keretében az energetikai mérnök és villamosmérnök gólyák október 29-én a Paksi Atomerőművet látogathatták meg.
A nagy érdeklődésre való tekintettel két busznyi, azaz 80 fő számára biztosítottunk lehetőséget a kirándulásra. Mindkét turnus a Látogatóközpontba, az üzemi területre, a 4-es blokk vezénylőjébe és az Atomenergetikai Múzeumba nyert betekintést.
A Paksi Atomerőmű fontos szerepet tölt be hazánk villamosenergia-ellátásában, hiszen a hazai termelés mintegy 50%-át biztosítja. Az erőmű 1982 óta működik, ma már négy blokkal, melyek egységteljesítménye a fejlesztéseknek köszönhetően az eredeti 440 MW-ról 500 MW-ra nőtt.

A hallgatók a Látogatóközpontban betekintést kaptak az erőmű felépítésébe, megismerték működési elvét, a globális szintű energiatermelési és környezetvédelmi vonatkozásokat. Fényképeken, animációkon, grafikonokon, kiállított tárgyakon és egyéb demonstrációs eszközök segítségével vezetőnk részletesen tárgyalta az atomerőművek energiatermelésben betöltött fontos szerepét, emellett hangsúlyozta az atomenergia tisztaságát is. A vezénylőtermet egy, a látogatóknak kiépített folyosóról nézhettük meg. Az ott dolgozó operátorok vállán hatalmas felelősség nyugszik, bármilyen komolyabb zavar esetén gyorsan és szakszerűen kell cselekedniük. Pár lépcsőforduló megtétele után 33 méteres magasságból a 3-as és 4-es blokk turbinacsarnokához értünk. Kísérőnk a gépház előtt közölt velünk fontosabb részleteket a szekunder körről, ugyanis ezután a hangosan zúgó turbinák, motorok és csővezetékek között, sisakban és füldugóval tettünk egy sétát a turbinacsarnokban.

Az ebéd elfogyasztása után mindkét csoport az Atomenergetikai Múzeumnál zárta a látogatást, melynek története egészen 1992-ig nyúlik vissza. Akkor született döntés arról, hogy az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos dokumentumokat gyűjteni kell. A közel 2000 m2-es kiállítótér több részből áll. A fogadótérben interaktív számítógépek segítségével ismerkedhetünk meg az atomerőmű történetével. A nagy kiállítótér 2 részre tagolódik, az egyikben található a könyvtár, egy régi berendezéseket tartalmazó irányító központi iroda, illetve 2 hosszú vitrinsor, ahol az atomerőmű relikviái láthatók. A kiállítótér másik része a nagyobb berendezéseké, amelyek az üzemi területhez hasonlóan két részre oszlanak, primer- és szekunderkörre. Ezeket jelképesen egy régi sugárkapu választja el egymástól.

 Az ifjú hallgatók visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy az ESZK elérte célját, és egy izgalmas, a gólyák szakmai érdeklődését és fejlődését megalapozó rendezvényt zárhattunk. Az Energetikai Szakkollégium ezek alapján a jövőben is megrendezi a Gólyapaksot, állandó helyet hagyva neki programjai között.