A vízerő-hasznosítás helyzete Magyarországon

Helyszín:

BME I épület IB028-as terem 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 4.

Előadó:

Dr. Guti Gábor; Dr. Mészáros Csaba; Ujhelyi Géza

Időpont:

2014. április 9. 18:00 -tól

2014. április 9. 21:00 -ig

Fórum

A vízerő-hasznosítás helyzete Magyarországon

Előadó: Dr. Guti Gábor; Dr. Mészáros Csaba; Ujhelyi Géza

Időpont: 2014. április 9. 18:00

Helyszín: BME I épület IB028-as terem 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 4.

viz

Előadók:

Dr. Guti Gábor
tudományos főmunkatárs, MTA Duna-kutató Intézet
Előadás

Dr. Mészáros Csaba
c. egyetemi docens,
BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Előadás

Ujhelyi Géza
vezérigazgató-helyettes, korábbi Erőmű Beruházási Vállalat
Előadás

Moderátor:

Mayer György
energetikai szakújságíró, kommunikációs tanácsadó

Fővédnökök:

Dr. Czigány Tibor
BME Gépészmérnöki Kar dékánja

Dr. Vajta László
BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja

A magyar vízerő-hasznosítás a rendszerváltás óta igen kényes kérdés szakmai és politikai körökben egyaránt. A Bős és Nagymaros közötti vízlépcső megépítését övező viták és eseménysorozatok következtében tabuvá vált téma még most, negyed évszázad elteltével is csak ritkán kerül felszínre.

Milyen előnyökkel járhat a vízerőmű-építés a magyar villamosenergia-rendszer szempontjából? Mik a vízgazdálkodás érvei? Ha energetikailag valóban kedvező lenne, felülírhatóak-e az ökológiai vonatkozások? Számtalan kérdés vetődik fel a téma kapcsán, melyek megválaszolását ki kell terjeszteni a szakmai berkeken kívülre.

Ennek szellemében az Energetikai Szakkollégium tavaszi, Ganz Ábrahám emlékfélévében kiemelt programjaként rendezi meg a magyar, azon belül is a dunai vízerő-hasznosítás helyzetéről szóló fórumát. A Szakkollégium célul tűzte ki, hogy a rendezvény látogatói átfogó képet kaphassanak a kérdéskörről, emellett feladatának tekinti, hogy a téma több évtizedes tabujellegét feloldja, és előremutató módon a vízenergia felhasználását érintő viták nyílt, a társadalom tájékoztatását is magába foglaló jellegét elősegítse.

Ennek érdekében a fórumra az érintett szakterületek képviselőit hívjuk meg. A résztvevők hallhatnak majd az energetikai és vízgazdálkodási vonatkozások mellett az ökológiai álláspontról is. Célunk, hogy a program végén a hallgatóság az elhangzott információk ismeretében már megalapozott véleményt alkothasson a vízerő-hasznosítás indokoltságát illetően.

A rendezvény támogatói: