Az XBID projekt első tapasztalatai

Helyszín:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épület BF09-es terme

Előadó:

Istvánffy György (HUPX), Holló Gergő (MAVIR)

Időpont:

2020. február 20. 18:00 -tól

2020. február 20. 19:45 -ig

Szervező

Credital Előadás

Az XBID projekt első tapasztalatai

Előadó: Istvánffy György (HUPX), Holló Gergő (MAVIR)

Időpont: 2020. február 20. 18:00

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épület BF09-es terme

A harmadik energiacsomag elfogadásával és az egyre növekvő megújuló villamosenergia termelés által a napon belüli piac-összekapcsolás egyre inkább szükségessé vált. 2014 júniusában 6 európai tőzsde egyezséget kötött a napon belüli piac-összekapcsolás megvalósítása érdekében, mely később kibővült a releváns TSO-kkal. Az együttműködés az XBID (Cross Border Intraday) nevet kapta. A projekt az MCO plan 2017 júniusi elfogadásával elismerésre került az Egységes Napon Belüli Piacösszekapcsolás (Single Intraday Coupling, SIDC) célmodelljének kiinduló alapjaként. A HUPX 2019 november 19-én sikeresen csatlakozott az SIDC-hez, mely lényegesen bővítette a HUPX napon belüli piacának likviditását.

Egy november 28-ai sajtóközlemény szerint a HUPX 14-szeres növekedést ért el a napon belüli piac kereskedett volumeneiben. Az előadás során bemutatásra kerülnek a csatlakozás óta szerzett tapasztalatok és elért eredmények először és első kézből, szakértők által. Lehetőség nyílik a projekt alapos és sokoldalú megismerésére köszönhetően annak, hogy előadóink két különböző, de egyformán fontos szerepet játszó hazai vállalat munkatársai. Az előadást ajánljuk minden energetika iránt érdeklődő számára, hiszen egy ritka és remek alkalmat kínál egy nemzetközi, egész Európát átívelő gigaprojekt működésének, és a mindennapi energiaellátásunk alaposabb megértésére.

 

 

A rendezvényen való részvétellel tudomásul veszem, hogy az ott készült képeket az Energetikai Szakkollégium szabadon felhasználhatja. További információk az www.eszk.org honlapon.