Balogh András

„Az Energetikai Szakkollégiummal egy olyan, lelkes fiatalemberekből álló, az önképzést célul kitűző kis műhelyt ismertem meg, ahol a fakultatív, kimondottan a személyes érdeklődésen alapuló, ismeretszerző tevékenység kiválóan fejlesztheti azt a speciális szakismeretet, amely a mára már rendkívül széles műszaki és gazdasági ismereteket oktató egyetemi alapképzésből - már csak az idő hiánya miatt is - talán háttérbe szorul.
Az én, több mint 25 éve diplomát szerzett korosztályom még egy olyan képzésben vett részt a BME falai között, ahol az 1. és 2. évben az alaptantárgyak elsajátítása történt, majd ezután specializálódott a 3. - 5. évfolyamok oktatási anyaga, azaz 3 éven keresztül egy szakterületre koncentrált tematikát hallgattunk. Így az egyetemről kikerülő frissdiplomások, noha csak egy-egy szakterületre kifejlesztett, de azonnal felhasználható ismereteket szereztek.
Magyarország ipara azonban átstruktúrálódott azóta, a mérnökökkel szembeni igény a műszaki ismereteken túl a megfelelő felkészültség informatikai és gazdasági területeken is - így az oktatási rendszer kompromisszumra kényszerül a szak-specifikus és az informatikai/gazdasági ismereteket adó oktatási csomagok közötti egyensúly fenntartása érdekében.
A talán legjelentősebb hazai energetikai vállalkozó cégként ismert GEA EGI ZRt vezetőjeként csak üdvözölni tudom az Energetikai Szakkollégium lelkes tevékenységét, és lehetőségeinkhez mérten támogatom azt."